Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn dure vervangingen voor uw tanden en kiezen. Ze lijken veel op de oorspronkelijke vorm van uw oude kies. Een behandeling met een brug of kroon is ingewikkelder dan een gewone vulling. Voor dit proces moet u meerdere keren terugkomen.

Een kroon is een metalen en/of porseleinen kapje porselein dat op de afgeslepen tand of kies is vastgelijmd.

Het past er precies overheen, waardoor uw tand of kies precies zijn oorspronkelijke vorm weer terugkrijgt.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  • Er is niet voldoende basis voor een vulling. Dit is als een groot deel van uw tand of kies door tandbederf al verloren is gegaan.
  • Wanneer er slecht gevormde en/of verkleurde tanden of kiezen voor in uw mond staan. Met een kroon kunnen we het uiterlijk verbeteren.

Wat is een brug?

De tandarts maakt een brug om één of meerdere tanden en/of kiezen te vervangen. De brug rust op meerdere pijlers. Dat zijn afgeslepen kiezen of tanden aan weerszijden van de ruimte van de ontbrekende tand of kies.

De brug bestaat uit twee of meer kronen die precies passen op de pijlers met een brugtussendeel.

Het tussendeel bestaat uit één of meer kunstkiezen en/of tanden die de open ruimte opvullen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  • Om de kauwfunctie te verbeteren
  • Om het uiterlijk van uw gebit te verbeteren
  • Om ervoor te zorgen dat uw tanden en kiezen gaan verschuiven.

Welke verschillende soorten bruggen zijn er?

Gewone brug

De pijlers van een gewone brug bevinden zich aan beide zijden van de open ruimte.

Etsbrug

Een etsbrug wordt meestal gebruikt als vervanging voor één of twee voortanden. Deze brug is mogelijk wanneer de tanden aan beide zijden van de open ruimte in goede conditie zijn. Voor het plaatsen van een etsbrug hoeven we vrijwel niets van de gave tanden af te slijpen. We plakken de brug met metalen bevestigingsplaatjes en met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenkant van de tanden.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

Porselein

Kronen van porselein kunnen in veel verschillende situaties worden gebruikt. De kans dat een kroon breekt is door nieuwe technieken vrijwel uitgesloten. Een porseleinen kroon ziet er natuurgetrouw uit, omdat het materiaal tandkleurig is.

Metaal-porselein

Hierbij gebruiken we metaal als basis. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

Metaal

Soms worden bruggen en kronen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is slijtvast en zeer sterk. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege het uiterlijk plaatsen we deze alleen achter in de mond.

Behandeling van een kroon of een brug

Het plaatsen van een kroon of brug verloopt in stappen. Daarom moet u twee keer bij ons terugkomen. De brug of kroon wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Dit duurt ongeveer twee weken.

De behandeling in stappen

Afslijpen van de kies of tand

Als eerste slijpt de tandarts in Den Haag een deel van uw tand of kies af, totdat er genoeg ruimte beschikbaar is om een brug of kroon te maken. Vaak gebeurt dit onder een plaatselijke verdoving.

Afdruk maken

Daarna maken we een afdruk van uw hele kaak of van het gedeelte waar de afgeslepen kies zich bevindt. We plaatsen een afdruklepel met een afdrukpasta in uw mond. Daarmee maken we een afdruk die in het laboratorium wordt gevuld met gips. Op dit model wordt de brug of kroon gemaakt.

Beetregistratie

Met een wasplaatje bekijken we hoe de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenoverliggende kaak nodig.

Kleur bepalen

Als de brug of kroon in de voorkant van uw mond ligt, heeft deze vaak een tandkleurige buitenlaag. U moet dan een afspraak maken bij het laboratorium of we zoeken in overleg samen een geschikte kleur uit.

Noodvoorziening

We maken ter bescherming van de afgeslepen kies of tand een tijdelijke kroon. Het is belangrijk dat u daarmee geen kleverige of harde producten eet. Het materiaal van deze kroon is daarvoor niet geschikt. Breekt de tijdelijke kroon of laat hij los? Neem dan contact met ons op.

Vastzetten

Tijdens de laatste afspraak passen we de brug of kroon in uw mond. Daarna zetten we deze vast. Aan de binnenkant van de kroon of brug brengen we een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift de tandarts de kroon of brug op zijn plaats en drukt deze stevig aan.

Onderhoud van kronen en bruggen

Heeft u een kroon of brug? Zorg dan goed voor de dagelijkse mondhygiëne. Het is belangrijk dat u het tandvlees rondom de brug of kroon goed reinigt. Een extra kwetsbare plek is de rand, daarop kan makkelijk plak achterblijven. Tandplak veroorzaakt gaatjes en ontsteking van uw tandvlees. Poets dit gebied daarom regelmatig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, flosdraad en/of ragers.

Hoe lang gaat een brug of kroon mee?

Een kroon of brug gaat door het duurzame materiaal minstens tien jaar mee. Let wel dat een goede mondhygiëne veel invloed heeft op de duurzaamheid. Daarnaast kan een ongelukje er voor zorgen dat een brug of kroon voortijdig wordt beschadigd.

Kan ik napijn krijgen van de behandeling voor een kroon of een brug?

Het kan zijn dat de kies of tand die van een brug is voorzien gevoelig is. Dat is meestal tijdelijk. Hebt u last van aanhoudende of heviger wordende klachten? Neem dan contact met ons op.

Kosten kronen en bruggen

Kronen en bruggen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Enkel vanuit een aanvullende tandartsverzekering is het mogelijk om aanspraak te maken op een vergoeding. Daarnaast vergoeden veel verzekeraars de behandeling slechts voor een bepaald percentage of een maximum bedrag per jaar. Onze tandartsen Den Haag adviseren u altijd om bij uw verzekering te informeren naar uw persoonlijke polisvoorwaarden om inzicht te krijgen in de vergoeding waar u recht op heeft.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over Dental Care Centrum of onze behandelingen? Neem gerust contact met ons op. Bel ons op 070 326 0891 of gebruik het contactformulier. We staan u graag te woord!

 

Inschrijven

U kunt zich eenvoudig inschrijven via onze website. Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw inschrijving te bevestigen.

tandarts den haag balie1