Implantaat

Een implantaat is het beste te vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat wordt als een schroef in de kaak aangebracht en vervangt de tandwortel. De implantaten worden onder andere gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal. Soms zijn ze bedekt met een keramische laag. De schroef biedt houvast voor een brug, kroon of overkappingsprothese.

Wanneer gebruikt de tandarts een implantaat?

  • Wanneer er één tand of kies ontbreekt. We plaatsen een kroon van metaal of keramiek op het implantaat.
  • Wanneer er enkele tanden of kiezen ontbreken. We voorzien de implantaten in deze situatie van een brug, een niet uitneembare vervanging van één of meer ontbrekende tanden of kiezen.
  • Wanneer alle tanden en kiezen ontbreken kunnen we op (meestal twee) implantaten een overkappingsprothese plaatsen. Deze klikken we vast op de implantaten.

implantaat tandarts den haag

Wanneer is een behandeling met implantaten mogelijk?

In principe kunnen we bij iedereen met volgroeid kaakbot een implantaat plaatsen. Dit geldt meestal voor patiënten van 18 jaar en ouder. Voor een succesvolle behandeling zijn er een aantal belangrijke voorwaarden:

  • Er moet genoeg kaakbot aanwezig zijn om de implantaten te kunnen verankeren.
  • Het tandvlees rondom de resterende tanden moet gezond zijn. Is dat niet zo? Dan behandelen we dit eerst.
  • Uw kaakbot moet gezond zijn.
  • U moet bereid zijn de implantaten goed te onderhouden.

We beoordelen met röntgenfoto’s of u voldoende gezond kaakbot heeft. Soms is het mogelijk nieuw kaakbot te laten ontstaan op plaatsen waar er te weinig van is.

Let op: Bovenmatig alcoholgebruik en roken hebben een zeer nadelige invloed op het succes van de behandeling.

Twee manieren voor het inbrengen van implantaten

  1. Het implantaat steekt door het tandvlees heen en is daardoor zichtbaar in de mond. De tandarts hoeft in dat geval bij het aanbrengen van de brug, kroon of prothese het tandvlees niet meer open te maken.
  2. Het implantaat wordt na het inbrengen helemaal door het tandvlees bedekt. Op deze manier heeft u minder last van napijn en kans op infectie. Het tandvlees wordt bij het inbrengen van de brug, kroon of prothese weer opengemaakt.

De tandarts bepaalt samen met u welke aanpak in uw situatie de beste is.

De behandeling

We zorgen voor een plaatselijke verdoving op de plek waar het implantaat moet komen. Vervolgens maken we het tandvlees los zodat het kaakbot zichtbaar wordt. We boren er een gaatje in en schroeven of tikken het implantaat op z’n plek. Daarna hechten we het tandvlees.
Hebt u meer dan één implantaat nodig? Dit doen we vrijwel altijd tijdens dezelfde behandeling.

Na de behandeling

implantaat tandarts den haagDe ervaringen met de behandelingen zijn wisselend. U voelt het bot zelf niet, maar tandvlees kan wat pijnlijk zijn. Als dat zo is krijgt u van ons een pijnstiller voorgeschreven.

Het is verstandig om tijdens één of twee weken na het inbrengen van implantaten uw voeding aan te passen. We kunnen u hierover voorlichten tijdens een gesprek. Na drie tot zes maanden is het implantaat stevig verankerd in het bot. Zorg ervoor dat u het implantaat in deze periode niet belast. Om de kauwfunctie en esthetiek te waarborgen zorgen we voor een tijdelijke voorziening.

Nadat het implantaat in het kaakbot verankerd is, plaatsen we hierop een kroon, brug of prothese. We nemen daarvoor onder plaatselijke verdoving soms eerst een stukje van het tandvlees boven het implantaat weg.

Mondhygiëne bij implantaten

Het is erg belangrijk dat u de overgang van het tandvlees naar de kroon of brug goed schoonmaakt. Gebruik een zachte tandenborstel en poets dit gebied zorgvuldig. Maak ook gebruik van tandenstokers, flossdraad en/of ragers. Wanneer u dit niet doet kan het zijn dat u uw implantaat verliest. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Bij een slechte mondhygiëne kunt u uw implantaat verliezen.

Maak implantaten die als basis dienen voor een overkappingsprothese schoon met een zachte tandenborstel, (super)flossdraad en/of ragers. Poets het deel dat boven het tandvlees uitsteekt twee keer per dag. Let daarbij extra op de overgang van het implantaat naar het tandvlees. Reinig de ruimte onder de spalk. Als u plak en voedselresten rond de implantaten niet weghaalt, kan het tandvlees gaan ontsteken. Na verloop van tijd verliezen de implantaten hun houvast. Daardoor kunnen ze pijn veroorzaken en los gaan staan.

Controle

We geven na de behandeling aan wanneer we u terug willen zien voor een controle. De tandarts let op de gezondheid van uw tandvlees en uw kaakbot rondom de implantaten. Ook besteden we aandacht aan slijtage van uw kroon, brug of prothese. Goedgeplaatste implantaten gaan levenslang mee.

Kosten implantaten

Heeft u een basisverzekering, dan worden implantaten over het algemeen niet vergoed. Enkel bij ernstige ontwikkelstoornissen of groeistoornissen vergoedt uw zorgverzekeraar implantaten vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering worden implantaten meestal wel (deels) vergoed.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over Dental Care Centrum of onze behandelingen? Neem gerust contact met ons op. Bel ons op 070 326 0891 of gebruik het contactformulier. We staan u graag te woord!

 

Inschrijven

U kunt zich eenvoudig inschrijven via onze website. Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw inschrijving te bevestigen.

tandarts den haag balie1