Gebitsprotheses

Wanneer u kiezen en/of tanden mist, kunt u baat hebben bij verschillende gebitsprotheses die onze tandartsen in Den Haag kunnen vervaardigen. We maken bij een gedeeltelijke prothese onderscheid tussen een frame en een plaatje.

Frame

Een frame bestaat uit een metalen constructie met een kunststof laag waarin de te vervangen tanden en/of kiezen zijn geplaatst. Deze gedeeltelijke prothese is met behulp van ankers verbonden aan de omringende kiezen of tanden. Deze ankers zorgen voor steun en houvast tijdens het kauwen.

Plaatje

Een plaatje of plaatprothese bestaat uit een kunstharsplaat in de kleur van tandvlees waarin kiezen en/of tanden zijn verankerd. Een plaatje kan ook kleine metalen “ankertjes” hebben. De ankertjes zorgen ervoor dat het steviger vast zit, maar ze kunnen zichtbaar zijn tijdens het lachen. Een plaatje passen wij vooral toe als tussenoplossing nadat kiezen en/of tanden zijn getrokken. Het plaatje heeft een beperkte levensduur en zit vaak matig vanwege de druk van het kauwen op het tandvlees.

Volledige gebitsprotheses

Een volledige gebitsprothese is nodig als u geen eigen tanden en kiezen meer heeft. Bij de volledige gebitsprothese maken we onderscheid in: een normaal kunstgebit, een overkappingsprothese, of klikgebit. Al deze verschillende volledige gebitsprotheses zitten in de basisverzekering. Deze vergoed minstens 75% van de kosten. De overige 25% betaal je zelf, dit is de wettelijke eigen bijdrage. Klik hier voor meer informatie.

‘Gewoon’ kunstgebit

Dit is een gebitsprothese die rust op uw lege kaak.

Overkappingsprotheses

Een overkappingsprothese is een volledige gebitsprothese die de wortels van één of meer tanden en/of kiezen gebruikt als steun. Deze blijven aanwezig onder het kunstgebit. Ze werken als een soort pijlers waar het gebit op rust en zorgen voor houvast. De druk die ontstaat tijdens het kauwen wordt opgevangen door deze pijlers én door het slijmvlies van de kaak. Hierdoor zullen de kaken minder snel slinken.

Implantaatprothese of klikgebit

klikgebit tandarts den haagEen implantaatprothese (of klikgebit) is een prothese die rust op implantaten. Een implantaat bestaat uit een kunstwortel die we in het kaakbot plaatsen. Ze zijn vervaardigd van het lichaamsvriendelijke materiaal titanium en zien eruit als schroeven. Het voordeel van dit metaal is dat het door het lichaam wordt geaccepteerd. Er volgt geen afweerreactie in het lichaam. De implantaten zijn ongeveer net zo groot als een normale tandwortel.

Het kan zijn dat de kaak sterk is geslonken. In dat geval kan het implantaat worden verbonden door locators, drukknopjes of een soort staaf. Laatstgenoemde, de ‘steg’, zorgt voor een stevige verbinding tussen de pijlers.

Onderhoud gebitsprothese

Onze tandarts in Den Haag raadt u aan om na elke maaltijd uw gebitprothese schoon te maken. Dit kan met een speciale protheseborstel. Gebruik hierbij gewone zeep of een speciaal reinigingsmiddel. Tandpasta wordt hierbij afgeraden, doordat er schuurmiddel in het product zit. ’s Nachts kunt u de prothese het beste in een bakje met water leggen, om te voorkomen dat deze niet uitdroogt. Het gebruik van kleefpasta is in de meeste gevallen niet nodig. Neem alvorens contact op met uw tandarts om dit te bespreken, wanneer u het wilt gebruiken. Vaak zijn er andere oplossingen beschikbaar. Voor reparaties aan uw bestaande prothese kunt u bij ons terecht. Vaak kan de reparatie binnen 1 dag worden uitgevoerd, waardoor u niet lang zonder tanden hoeft rond te lopen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over Dental Care Centrum of onze behandelingen? Neem gerust contact met ons op. Bel ons op 070 326 0891 of gebruik het contactformulier. We staan u graag te woord!

 

Inschrijven

U kunt zich eenvoudig inschrijven via onze website. Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw inschrijving te bevestigen.

tandarts den haag balie1